onsdag 25. mars 2009

Base 1 ferdig, Provence og Testing

Da er de fire ukene i Base 1 perioden lagt bak meg. Det har vært en utrolig fin og konstruktiv treningsperiode, med henholdsvis 12t - 14,5t - 27,5t - 8,5t. Øktene er enten kjørt som over-terskel intervaller (VO2max), eller som rolig langkjøring i (Friel) sone 1 og 2. I motsetning til hva jeg har gjort i baseperioden tidligere har jeg nå enten kjørt veldig rolig (mye sone 1), eller veldig hardt (intervaller VO2max). Jeg har ikke startet opp trening rundt terskel, og venter med dette til 12-14 uker før hovedkonkurransen. På denne måten blir det i år et enda mer markant skille mellom tidlig baseperiode (base 1 og 2), og Build-perioden.Jeg har også fokusert veldig mye på sykkel, og bevisst valgt å bygge om den styrken i beina jeg har opparbeidet meg gjennom vekt treningen, til sykkelspesifikk styrke ved å kjøre mye bakker og Big-Gear Strength. Som del av dette avsluttet jeg perioden med fire sykkeldager i Provence, der vi hamret ut 3000 høydemeter om dagen i fire dager, på turer rundt 6,5 timer. Turene var enten nedover eller oppover - og dette har gitt resultater. Min terskelwatt (målt på CompuTrainer med Laktatmålinger) har gått fra 320Watt for fire uker siden til 344 Watt nå. Terskelpulsen har økt fra 163bpm til 167bpm. Denne Watt-økningen er markant, og stor, og helt klart knyttet til det arbeidet som ble lagt ned i bakkene i Provence.Svømmingen har blitt holdt godt igang i svømmegruppa, tre ganger i uka. Jevnt over svømmer jeg mer enn tidligere, og det føles riktig. Fokuset er på å lære nye ferdigheter, som flip-vendinger, Butterfly, Rygg, ryggvendinger osv. Det er svært motiverende å lære nye ting i bassenget, og jeg kjenner at det kommer til å bringe meg videre som svømmer - det er viktig for meg nå å bryte stagnasjonen på svømmingen med radikalt ny vri, og se hvor det tar meg.

Løping har det blitt lite av, dog en langtur i uka, og noen korte VO2max intervaller. Testingen her viser naturlig nok at det ikke har vært noen prestasjonsmessig fremgang, men det er naturlig i lys av at fokuset har vært på syklingen. Løpingen vil gradvis fases inn i økende grad fremover, med mindre fokus på rent volum, men mer fokus på fart og løpsfølelse.

I det hele tatt har dette vært en veldig positiv start på årets sesong.

3 kommentarer:

ole richard sa...

dette er veldig spennende, Erik. Mye i tråd med hva jeg selv tenker - men: Det er en fare for å få formtopp om man kjører for mye syre/hvile - og kanskje en risiko for det om du skal ha så markant forskjell på timene pr uke som 8.5 til 27.5 pr base. Men klart; man må jo trene mye når man reiser til solen:)

Alfred Johnsen sa...

Høres bra ut. Blir artig å se hva du får utav vrien på opplegget ditt - ikke kjøre terskel nå.

Hvor i Provance var du - hvilke fjell/ruter? Høres fristende ut - har hatt noen turer til Nice tidligere år....

Espen Wagener sa...

Hmmmm....merkelig kurve Goldie. To av laktatpunktene faller jo utenfor normalkurven.

Skal jaggu meg legge den i i millimeterpapir når jeg kommer hjem.

Hvordan tar du blodprøven på sykkelen?